• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            aj tento rok sme sa rozhodli opätovne sa zapojiť do celoslovenskej výzvy s názvom "Koľko lásky sa zmesti do krabice od topánok?"

            Minulý rok sme pripravili pre starkých v rôznych zariadeniach 33 krabíc, ktorými sme ich potešili. Veríme, že sa nám podarí aj tento rok spoločne potešiť srdiečka seniorov. Zapojiť sa môžete tým, že pošlete do školy maličkosť zo zoznamu CIM_NAPLNIT_KRABICKU.docx

            Prosím, prečítajte si aj druhý text CO_NEDAT_DO_KRABICKY.docx , aby sme sa vyhli nedorozumeniam.

            Ak chcete, môžete sa viacerí spojiť a spoločne pripraviť a naplniť drobnosťami krabicu od topánok a tú potom poslať do školy. Len pripomíname, že celá akcia je dobrovoľná, nie je povinnosťou niečo priniesť a krabica by mala mať zabalený v darčekovom papieri vrch a spodok zvlášť, nie vcelku.

            Všetky informácie nájdete na webstránke https://www.kolkolasky.sk/.

            Maličkosti, príp. naplnené krabice pre seniorov môžete poslať do školy do 27.11.2023. Potom ich odovzdáme kontaktnej osobe, ktorá ich prerozdelí medzi seniorov. Vopred vám vyslovujeme jedno veľké „Ďakujeme!“

          • Beseda s poľovníkom

          •  Poznávať prírodu by sme mali už od detstva. Žiaci 3. ročníka sa o nej chceli dozvedieť viac, tak si v stredu 25.10.2023 do triedy pozvali poľovníka. Ten pozná prírodu dokonale,lebo sa v nej pohybuje takmer stále.

                 Pán Ivan Hudec, ktorý sa pred pár dňami vrátil z Afriky, priniesol deťom množstvo informácií o zvieratách, ktoré tam pozoroval a lovil.  Prostredníctvom prezentácie plnej jedinečných fotografií  priblížil deťom zvieratá, ktoré poznali len z prírodopisných filmov a z encyklopédií. Podrobne vysvetlil rozdiely medzi nosorožcom čiernym a bielym, ukázal veľa druhov antilop, korytnačky, slonie rodinky, prasa bradavičnaté, zebry a ďalšie druhy zvierat. Porozprával o ich spôsobe života a hrozbe pre človeka. Deti si mohli prezrieť aj kly z ulovených zvierat. Stretnutie s poľovníkom sa nemohlo zaobísť bez diskusie, počas ktorej sa žiaci pýtali najmä na jeho zážitky z poľovačiek, vek a výskyt jednotlivých zvierat. Intenzívne odpovedal na všetky zvedavé otázky.

            Pán Hudec žiakom hovoril aj o zvieratách, ktoré žijú v ich okolí, a o tom, prečo sa musia niektoré z nich strieľať.  Podelil sa s nami o zážitky z lukostreľby, čo je jeho vášeň už veľa rokov. Doniesol ukázať svojho „verného kamaráta“- poľovnícky luk a šípy, ktoré si mohli odvážlivci chytiť do ruky.

                 Žiaci neskrývali zvedavosť a  nadšenie z poznávania prírody. Toto poučné stretnutie sme ukončili spoločnou fotografiou a dohodou, že sa ešte stretneme. Ďakujeme za veľa krásnych fotografií a nové poznatky.

             

        • Týždeň zdravej výživy na 1. stupni
          • Týždeň zdravej výživy na 1. stupni

          • Od 16. 10. do 20. 10. 2023 sa na našej škole uskutočnil „Týždeň zdravej výživy“ v podobe farebných dní.

            Zdravé dni sme začali predstavením originálnych nátierok zo zdravej zeleniny a ovocia. Odborná porota zostavená z pedagogických zamestnancov a detí mali plné ústa i ruky práce, aby skutočne vybrali tie najneobyčajnejšie. V utorok od rána prebiehala ochutnávka jabĺčok, ale i mrkvičiek, granátových jabĺčok. Zelený deň priniesol do niektorých tried hráškové nátierky, hrozno, kaleráb, uhorky, zelené jabĺčka. Nižšie ročníky si zaradili do nabitého programu aj modrý deň. Posledný deň, oranžovo – žltý, sa niesol v duchu chutných koláčikov. Veľký úspech mala hokkaidová bábovka či banánové muffiny.

            V triedach 1. stupňa sa súťažilo, tvorila sa pyramída zo zdravých potravín, prezentovali sa netradičné druhy ovocia a zeleniny.

            Tie najnetradičnejšie nátierky od mamičiek a babičiek uvádzame v prílohe.

            Ďakujeme! Fotografie si pozrite vo fotoalbume.

            Natierky_3.doc

          • Pozvánka

          • Vážení rodičia,

            dovoľujeme si Vás pozvať na online podujatie Vedomé a rešpektujúce rodičovstvo. Sprevádzanie detí svetom internetu“, ktoré sa bude konať 26.10.2023; 17:30 – 19:00.

            O večernej škole informujeme aj prostredníctvom Facebook podujatiahttps://fb.me/e/1AXn6QC0a 

            Link na podujatie (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/87622741752

             

            Lektorom bude Mgr. Michal Božík, psychológ z VÚDPaP-u.

            Autor sa pozrie na najvýraznejšie riziká používania digitálnych technológií (DT). Zameria sa najmä na problematiku závislosti na DT. Vedomé rodičovstvo je postavené na porozumení štyrom kľúčovým premenným, ktoré určujú, či bude používanie DT problematické, alebo nie. Týmito premennými sú: čas strávený pred obrazovkou; obsah, ktorý deti prostredníctvom obrazoviek "konzumujú"; kontext, v ktorom sa táto interakcia odohráva; a individualita daného dieťaťa. V druhej časti sa preto zameriame na aktuálne poznatky z oblasti mediácie a regulácie používania DT deťmi, na mediálne stratégie rodičov a na to, ako čo najefektívnejšie nastavovať pravidlá používania DT. Doplnené budú postrehmi z praxe v oblasti primárnej prevencie.

          • Európsky týždeň športu

          • Počas troch týždňov si žiaci štvrtého ročníka navzájom merali sily i odolnosť v rôznych športových súťažiach, zahrali si futbal i preverili svoje poznatky o športe vo vedomostnom kvíze.

            V športových súťažiach – skok do diaľky, skok z miesta, člnkový beh 4 x 10 metrov, hod kriketovou loptičkou, výdrž v zhybe a ľah – sed, z chlapcov jednoznačne zvíťazil Filipko Griač, ktorý dominoval takmer v každej disciplíne. Na druhom mieste skončili s rovnakým súčtom bodov Borisko Pokorný, Maťko Pilát a Tomáško Miške. U dievčat bolo prvé miesto každou disciplínou taktiež jasné, získala ho Dorotka Besedová, druhé miesto Hanka Fodorová a tretie si vybojovala Simonka Šrámková.

            Na futbalový zápas nastúpilo družstvo FC Real Madrid proti družstvu FC Barcelona.  Obidve  skupinky detí bojovali statočne a stav zápasu bol do poslednej minúty nerozhodný zásluhou obratných brankárov. V závere si naklonil zápas na svoju stranu FC Real Madrid v zložení Filipko Griač, Filipko Krbúšik, Jurko Miške, Šimonko Vrlík, Simonka Šrámková, Karinka, Emmka Verešová a Paulínka Bebiaková.

            Vedomostný kvíz bol zameraný na znalosti o olympiáde, zimnej či letnej a  na osobnosti športového sveta. Devätnásť bodov z dvadsiatich získala skupina „Slovakia FPBF“ v zložení Filipka Krbúšika, Filipka Griača, Boriska Pokorného a Paulínky Bebiakovej.

            Gratulujeme!

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Skačany 539
      • 038/7488 181, 0911 330 789
      • Skačany 539 95853 Skačany Slovakia
      • IČO: 36125644
      • DIČ: 2021604959
      • 038/7488 101
      • 038/ 7488 367, 0910 871 873, zs.miklasova@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje