• Vianočný pozdrav
          • Vianočný pozdrav

          • Nech vianočný zvonček šťastím Vám zvoní,
            nech vianočný čas v lásku sa zmení,
            a tak krásne ako sa hviezda ligoce,
            tak nádherné a tajomné Vám prajeme Vianoce...  

             

            Vážení rodičia, milí žiaci,

            prajeme Vám pokojné, pohodové a požehnané vianočné sviatky prežité v kruhu najbližších. Nech sa Vám splnia priania, zabudnite na smútok a zanechajte zvady.

            Zároveň prajeme všetko dobré do nového roka, hlavne veľa zdravia, šťastia a pohody.

            zamestnanci ZŠ s MŠ Skačany

             

          • Školské kolo Pytagoriády

          • Dňa 12. a 13. decembra  prebehli online formou školské kolá matematickej súťaže Pytagoriáda. Do súťaže sa celkovo zapojilo 43 žiakov, ktorí riešili vo svojich kategóriách 15 úloh.  Úspešní riešitelia museli mať správne aspoň 10 príkladov a za každé ušetrené 4 minúty času získali ďalšie body navyše.

            Výsledková listina našich úspešných riešiteľov:

            Kategória P3:

            Ondrej Miške – 25 bodov

            Adela Fodorová – 24 bodov

            Lucia Krbúšiková – 23 bodov

            Leo Bičan – 22 bodov

            Sára Mekyšová – 22 bodov

            Kategória P4:

            Filip Krbúšik  - 23 bodov

            Hana Fodorová – 19 bodov

            Paulína Bebiaková -19 bodov

            Filip Griač -18 bodov

            Kategória P5:

            Tobias Mihálka – 20 bodov

            Lucia Cvopová – 19 bodov

            Kategória P7:

            Jakub Struhár – 14 bodov

            V kategória P6  a P8 nebol nikto úspešným riešiteľom.

            Ďakujeme pani učiteľlke Fraňovej, Papšovej, Petríkovej a Mihálkovej za svedomitú prípravu žiakov. Čakáme na rozhodnutie komisie, ktorých žiakov pozvú v marci na reprezentáciu školy v okresnom kole. Dovtedy prajeme našim šikovným žiakom veľa vypočítaných príkladov.

        • UMENIE JE DAR
          • UMENIE JE DAR

          • Jedno štvrtkové popoludnie patrilo v rámci týždňa vzdelávania maľovaniu. Maľovania chtivé deti sa sústredili v priestrannej učebni a trieda sa rázom zmenila na ateliér. Spolu s pani učiteľkou  Ingrid Valachovou a pani Ivanou Drábikovou, arteterapeutkou absolventkou Milan artinstitute a absolventkou London art Collegesa žiaci 1. až 6. ročníka našej školy sa nachvíľu preniesli do sveta umenia.

            Žiaci maľovali svoje obrázky netradične na plátno využitím akrylových farieb a akrylových popisovačov. Bolo na nich vidieť nadšenie a zápal pre maľovanie. Na začiatku sme si povedali niečo o správnej kompozícii a individuálne podľa potrieb a schopností žiakov aj o farebných kombináciách (odtiene, miešanie farieb). Príbehom vo svojej fantázii zablúdili do krajiny, kde bolo všetko nádheré, plné farieb a čarovného ticha prírody.

            Sebareflexia dieťaťu umožnila sčasti spoznať vlastný potenciál v maľovaní a zvýšiť sebauvedomenie, sebapoznanie. Touto aktivitou sme podporili ďalší rast detskej osobnosti.

            Žiaci sa aktívne zapájali a veľmi dobre sa s nimi pracovalo. Bolo vidieť, že sú zvyknutí zapájať sa do procesu výučby a neboja sa klásť otázky či povedať svoje nápady. Z veľkej časti dokázali pracovať samostatne s odhodlaním a nadšením. Hoci mnohí z nich maľovali akrylom na plátno prvýkrát, nebáli sa a takmer všetci dokončili svoju maľbu.

            Strávili sme spolu s deťmi príjemné popoludnie v tvorivej a bezpečnej atmosfére. Veľmi nás tešila aktivita detí a ich zanietenie aj to, že sa mnohé pýtali, kedy bude ďalšia maliarska dielňa.

            Niektoré deti potrebovali viac podpory a motivácie, no väčšina z nich sa zhostila úlohy samostatne a s nadšením. Bolo vidieť, že aj deti, ktoré nie sú zvyknuté na kreatívne činnosti, v maľovaní nakoniec dokázali aplikovať aspoň jeden z odporúčaných prvkov (kreatívna kompozícia, kreatívne dotvorenie detailov, farebnosť z predstavivosti).

            Mnohým deťom sa podarili naozaj kreatívne práce. Všetky deti získali diplom o úspešnom absolvovaní kreatívneho výtvarného ateliéru s názvom UMENIE JE DAR a odborná učiteľská i laická porota zložená z detí vyhodnotili tie najlepšie práce.

            I. kategória 1. ročník

            1.miesto  Jasmínka Blaney

            2. miesto Simonka Utekalová

            3. miesto neudelené

            II. kategória  2.,3. a 4. ročník

            1. miesto Emka Zorvanová a Dorotka Besedová

            2. miesto Mirka Hudecováa  Eliška Mekýšová

            3. miesto Mirka Mihalková a Lucka Krbušíková

            III. kategória  5. A 6. ročník

            1. miesto Jojko Hozák

            2. miesto Viki Králová a Saška Jankeje

            3. miesto neudelené

            Fotografie si pozrite vo fotogalérii.

          • Medzinárodný deň ľudských práv - Učíme sa byť ľudskými

          • 10. decembra 1948 bola v Paríži Valným zhromaždením OSN prijatá Všeobecná deklarácia ľudských práv. Po ukončení druhej svetovej vojny sa členské štáty OSN totiž zaviazali, že sa budú usilovať o všeobecné uznávanie a zachovávanie základných ľudských práv a slobôd. 

            Z tohto dôvodu si každý rok v tento deň pripomíname, že ľudská dôstojnosť a  rovnosť práv pre všetkých bez rozdielu sú nevyhnutnými predpokladmi pre slobodu, mier i spravodlivosť vo svete.

            Napriek snahe mnohých je však bohužiaľ porušovanie základných práv v modernom svete 21. storočia stále aktuálne. Súčasná mládež vyrastá v podmienkach narastajúcej nenávisti, rasizmu a netolerancie. I na Slovensku sa neustále stretávame s popieraním práv detí i dospelých, a preto chceme žiakov našej školy vzdelávať a vychovávať v duchu rovnosti pre každého jedného z nich. Považujeme si  za povinnosť  poukazovať na dodržiavanie ľudských práv nielen v zmysle samotnej Deklarácie, deti musíme pobádať, aby sa z vlastnej vôle stali „obhajcami“ práv tých, ktorí to budú nielen v ich okolí potrebovať.

            8.12.2023 sme si túto problematiku priblížili prostredníctvom dvoch prednášok pre žiakov deviateho a ôsmeho ročníka. Veľmi ma teší, že naše pozvanie prijal p. Marek Schön, študent Masarykovej univerzity v Brne, ktorý sa okrem štúdia vášnivo venuje regionálnej histórii. Našich žiakov zaujal vtipne podanou prezentáciou približujúcou krátku históriu ľudských práv a najmä ich praktické uplatňovanie v dnešnom svete. Na konkrétnych príkladoch si spolu s deťmi prešli príklady dodržiavania a porušovania ľudských a detských práv. Nezabudli si vysvetliť, že okrem práv máme všetci i povinnosti, a že napríklad pripravovať sa do školy, či taká pomoc mame s upratovaním nie je zločinom proti ľudskosti. Dozvedeli sa čo robiť, ak budú obeťami, prípadne svedkami porušovania práv, na koho sa môžu pokojne obrátiť.

            Na záver čakala na žiakov súťaž o sladkú odmenu, Marek rovnako odmenil i tých najaktívnejších. 

            Ďakujem Marekovi za to, že si našiel popri svojich aktivitách čas prísť medzi nás a deťom za ich záujem kriticky myslieť, vedieť vyjadriť svoj názor na danú tému bez zraňovania iných a v neposlednom rade za chuť dozvedieť sa nové veci.

        • Týždeň vzdelávania na 1. stupni
          • Týždeň vzdelávania na 1. stupni

          • Prváci sa počas celého týždňa mohli zapájať do rôznych súťaží v predmetoch matematika, čítanie a písanie, prvouka. Na matematike súťažili deti o titul „Matematický kráľ/Matematická kráľovná“. Najlepšie sa darilo Mathiaskovi Šmýkalovi a Simonke Utekalovej. Následne si mohli vyskúšať zvieracie sudoku. Na čítaní a písaní sa žiaci zaoberali mimočítankovou literatúrou – časopisom Vrabček. Prvouka bola venovaná zmyslom, kde deti mali možnosť podrobnejšie spoznávať jednotlivé zmyslové orgány.

            Tretiaci sa radi učia a chceli si vyskúšať, aké to je, keď sa budú učiť navzájom. V rámci celého týždňa mali vyčlenenú každý deň jednu hodinu na rovesnícke učenie. Pripravili si doplňovačky zo slovenského jazyka - zamerané na vybrané slová, príklady na preberanú násobilku i opakovanie počítania s prechodom do 100. Odvážnejší si po dôkladnom zopakovaní vlastivedy a prírodovedy nachystali pre svojich spolužiakov otázky, ktoré im kládli pred tabuľou. Milovníci hádaniek vysúkali rukávy a pripravili tie naj. V triede vládla príjemná atmosféra a v očiach detí bolo vidieť radosť a spokojnosť. Možno o pár rokov to nebude len hra, ale i ich zamestnanie.

            Týždeň vzdelávania v 4. ročníku prebiehal ako každý rok. Súťažilo sa! Súťažilo sa v skupinách, vo dvojiciach i samostatne z predmetov vlastiveda a prírodoveda, žiaci si na slovenskom jazyku upevňovali vedomosti o vybraných slovách, z matematiky si zmerali sily v násobení a delení, v písomnom sčítaní a slovných úlohách. V čítaní sa úlohy zameriavali na čítanie s porozumením a frazeologizmy. Vo dvojiciach sa pokúšali vyriešiť aj sudoku. Počas celého týždňa získavali body, ktoré nakoniec rozhodli o troch najlepších štvrtákoch:

            1. miesto: Filipko Krbúšik

            2. miesto: Filipko Griač

            3. miesto: Šimonko Vrlík

            Gratulujeme!

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Skačany 539
      • 038/7488 181, 0911 330 789
      • Skačany 539 95853 Skačany Slovakia
      • IČO: 36125644
      • DIČ: 2021604959
      • 038/7488 101
      • 038/ 7488 367, 0910 871 873, zs.miklasova@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje