• Európsky deň jazykov 2023
          • Európsky deň jazykov 2023

          • 26.9.2023 sa náš školský dvor premenil na mini Európu. Oslavovali sme totiž Európsky deň jazykov,  špeciálny deň, ktorým si nielen školy v európskych krajinách od roku 2001 každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít dôležitosť učenia sa jazykov. Naši deviataci si pod vedením pani učiteliek pripravili nápadité workshopy s cieľom podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Žiaci druhého stupňa si tak počas dvoch vyučovacích hodín mali možnosť otestovať svoje znalosti reálií šiestich európskych krajín: Francúzska, Talianska, Španielska, Slovenska, Nemecka a Veľkej Británie. V skupinách hľadali odpovede na vylosované otázky, zahrali si pexeso, prekladali slovíčka či kreslili vlajky. Odmenou za splnené úlohy im bola chuťovka typická pre daný štát, niektorí si dali na tvár a ruky nakresliť vlajky, zovšadiaľ bolo cítiť dobrú náladu a pohodu. Deviataci ako hlavní protagonisti si túto aktivitu užívali, veď mnohí z nich sa na tento deň pripravovali už týždne dopredu, viacerí zapojili i rodinných príslušníkov. Za ich nasadenie a chuť pracovať sme na nich všetci hrdí!

            A ako vnímali túto akciu samotní návštevníci z druhého stupňa? Vybrali sme pár reakcií:

            Všetko bolo dobré.

            Bolo to veľmi zaujímavé a vtipné. Bolo to niečo nové na tejto škole  páčilo sa mi to. Rád si to zopakujem aj o rok. 

            Veľká Británia - premyslené a pekné.

            Najviac sa mi páčilo Nemecko, pretože pagáče boli topovka. 

            Mne sa páčilo Taliansko, mali pekné a zaujímavé úlohy, veľa som sa toho naučila a aj občerstvenie bolo super.

            Páčilo sa mi maľovanie na tvár, lebo sme si mohli vybrať rôzne vlajky. 

            Španielsko malo pekný stánok a Veľká Británia mala zaujímavý nápoj. Každý jeden stánok bol pekný, ale tieto boli najlepšie. 

            Páčilo sa mi na Taliansku, že si na tom dali záležať.

            Všetko sa mi páčilo, bolo to pekne spracované, moc ma to bavilo.. Ale mohlo tam byť menej otázok o futbale. 

            Pohoda, lebo sme mohli jesť. 

            Bol tam dobrý čaj s mliekom, rozprávali sme po anglicky. 

            Bolo to veľmi fajn. Urobila by som to aj na budúci rok. 

            Británia sa mi páčila najviac. Čaj s mliekom bolo pre mňa niečo nové. Dobre to vymysleli. 

             

            I podľa slov deviatakov bolo organizovanie tejto akcie prínosom:

            Neučili sme sa obyčajne len v triede, ale zaujímavejšie. Bavilo ma to, bola to zaujímavá skúsenosť. Konečne niečo nové na škole.

            Strávil som nad tým veľa času, aj nad stánkom, aj nad jedlom. Ale bolo to zaujímavé a poučné. 

            Užil som si to. Vybavím si deň voľna na strednej a prídem sa sem o rok pozrieť.

            Bola to zábava, strávila som dve hodiny s kamarátkami, väčšina detí bola vtipná, takže som sa aj zasmiala. Užila som si aj prípravu jedla. 

            Páčilo sa mi, že sme strávili čas spolu a deti sa bavili tiež. 

            Cítila som sa skvele, lebo sme sa neučili. Bolo s tým veľa práce, ale ešte by som to skúsila. 

            Veľmi mi chutili Marekove pagáčiky. Jeho tato je dobrý pekár. 

            Bavilo ma to, dobre sa mi pracovalo. 

            Podľa mňa sme si to užili a nemuseli sme sa učiť. 

             

            Foto ako dôkaz v prílohe😊.

             

             

             

          • Exkurzia do Viedne

          • Dňa 13. septembra 2023, sotva sa začal školský rok, sa žiaci 6. až 9. ročníka vydali na dvojdňovú exkurziu do Viedne spolu s pani učiteľkou Petríkovou, Podhorskou,  Mihálkovou a pánom učiteľom Fašangom. Ráno po príchode do Viedne sa prešli po Prátri a ako prvé  navštívili múzeum voskových figurín – Madam Tussaunds. Stretli sa tu s najvýznamnejšími osobnosťami z histórie Viedne i celej Európy a sveta, s hudobnými skladateľmi, ale aj súčasníkmi hudobnej či hereckej scény a mnohými inými.

            Druhou zastávkou bol dóm Svätého Štefana. Táto gotická katedrála zaberá prevažnú časť námestia v centre Viedne. Denne sa tu koná 7 bohoslužieb, žiaci  boli  prítomní akurát na jednej z nich. Po prezretí interiéru a exteriéru sa vybrali smerom ku cisárskemu palácu Hofburg. Tu najprv navštívili Motýli dom - skleník s prekrásnymi voľne poletujúcimi druhmi motýľov a potom absolvovali prehliadku Sisi Múzea, kde žiaľ fotenie nebolo dovolené.

            Poslednou zastávkou prvého dňa bolo Prírodovedné múzeum na Námestí Márie Terézie. Žiaci za 2 hodiny prešli všetky oddelenia: mineralogicko-petrografické, geologicko-paleontologické oddelenie, sálu dinosaurov  a antropologické oddelenie. Na ďalšom poschodí videli žiaci zbierku hmyzu, rýb, plazov, vtákov a cicavcov.

                     Po ubytovaní na hoteli Geblergasse sa posilnili večerou - silnou hovädzou polievkou s palacinkovými cestovinami a kuracím mäsom s ryžou a pobrali sa oddychovať po náročnom dni.

            Na druhý deň po raňajkách vo forme švédskych stolov sa žiaci vybrali do Domu Mora. Skleneným výťahom vyšli hore na deviate poschodie a pomaly preskúmali každé podlažie. Videli tu 360 stupňové morské akvárium, množstvo sladkovodných a morských rýb, krokodílí park, napodobeninu džungle či terária s hadmi, jaštermi. Voľne tu poletovali exotické vtáky a pobehovali malé opice.    Ďalšou zastávkou bol zámok  Schönbrunn, kde si dali žiaci obed v McDonalds a potom nasledovala prechádzka v záhrade a interiéri samotného kaštieľa, kde fotenie bolo opäť zakázané. Deň zakončili nákupom čokolád v čokoládovni v Kittsee.

            Exkurzia bola náročná, ale aj veľmi poučná, venovala sa nie len dejinám, biológií, geografií ale aj bezpečnému správaniu sa v doprave, na ktorú nie sme zvyknutí. Ďakujem všetkým kolegom, ktorí sa podieľali na úspešnej realizácii exkurzie. 

            Fotografie si pozrite vo fofotalbume.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Skačany 539
        • 038/7488 181, 0911 330 789
        • Skačany 539 95853 Skačany Slovakia
        • IČO: 36125644
        • DIČ: 2021604959
        • 038/7488 101
        • 038/ 7488 367, 0910 871 873, zs.miklasova@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje