• Divadelné predstavenie „Dlhý, Široký a Bystrozraký“

          • Dňa 7. novembra sa žiaci z 1. stupňa rozhodli vycestovať na kultúrnym zážitkom. Vybrali si z repertoáru „Starého divadla Karola Spišáka“ v Nitre, rozprávku o troch nerozlučných priateľoch. Tí, mali vďaka svojim neobyčajným vlastnostiam pomôcť princovi na ceste za krásnou pannou.

            A veru, kamaráti deti nesklamali. Putovanie sa premenilo na zábavnú cestu čarovným svetom, kde nič nebolo také, ako sa na prvý pohľad zdalo. Naše deti zistili, aké je to, keď hlavnú úlohu hrá súdržnosť a priateľstvo. Divadielko im taktiež ukázalo dobrodružstvo, odvahu a najmä poznanie, že spoločný úspech je možné dosiahnuť vďaka jedinečnosti každého z nás.

            Deti boli nadšené a už sa tešia na ďalšiu kultúrnu zábavu!

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • 20. novembra 2023 sa dvanásť našich žiakov zapojilo do školského kola už 34. ročníka Olympiády v anglickom jazyku. Týchto dvanásť nadšených angličtinárov si svoje sily zmeralo v dvoch kategóriách. V súťažnej kategórii 1A to boli piataci a siedmaci, v kategórii 1B zase ôsmaci a deviataci. Olympiáda preveruje rozmanité jazykové zručnosti v písomnej i ústnej forme. Testy zahŕňali gramatiku, použitie slovnej zásoby, čítanie i počúvanie s porozumením. V ústnej časti na nich čakal opis obrázkov v podobe tvorby vlastného príbehu i hranie rolí.

            Všetci účastníci pracovali veľmi usilovne a snaživo, za čo im veľmi ďakujem. Najlepšie sa v kategórii 1A darilo piatačke Emke Hudecovej, ktoré nás bude reprezentovať na okresnom kole v januári. Na druhom mieste skončil opäť piatak - Andrej Struhár. Tretie miesto získal Peťo Chrenko zo VII.A.

            Kráľovnou kategórie 1B je deviatačka Adelka Podkamenská. Rovnako ako Emka, i ona bude za našu školu bojovať v okresnom kole. Druhé miesto obsadil Filip Mancír z VIII.A a tretie deviatačka Evelyn Morvayová.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

        • Dobre vedieť
          • Dobre vedieť

          • Dňa 21.11.2023 si mali možnosť žiaci druhého stupňa zmerať sily so svojimi kamarátmi v súťaži Dobre vedieť.

            Na druhej vyučovacej hodine sa postavili proti sebe dievčatá a chlapci deviateho ročníka, kde boli úspešnejšie dievčatá. Na tretej hodine medzi žiakmi piateho a šiesteho ročníka vyhral s výrazným náskokom tím dievčat. Na ďalšom napínavom súboji medzi chlapcami a dievčatami siedmeho a ôsmeho ročníka zvíťazili nakoniec chlapci. Otázky nemali iba preveriť ich um, ale taktiež spríjemniť vyučovací deň. Celou súťažou súťažiacich sprevádzal úžasný moderátor Adamko Toma z IX.A, ktorému robila asistentku šikovná Kristínka Krištínová z IX.A.

            Veríme, že žiaci sa nielen zabavili, ale aj niečo nové naučili a tešíme sa na ich úžasné výkony aj nabudúce.

            Fotografie zo súťaže si pozrite vo fotoalbume.

          • Na návšteve v divadle

          • Stalo sa už tradíciou, že každoročne spolu so žiakmi navštívime divadelné predstavenie. Tento rok sme sa vybrali do Starého bábkového divadla K. Spišáka do Nitry. 23. novembra 2023 ho navštívili žiaci V. – VII. A a pozreli si predstavenie Trója – hudobný epos rozprávajúci známe príbehy gréckych bájí o najkrajšej žene sveta, povestnom trójskom  koni, veľkých hrdinoch a mocných bohoch a o jednej veľkej láske, ktorá rozpútala najväčšiu vojnu mýtických dôb. Žiaci sa preniesli do sveta gréckej báji, Homérových eposov či archeologických objavov a rozšírili si svoje vedomosti z dejepisu a literatúry.

        • Európsky týždeň boja proti drogám
          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Každoročne v tretí novembrový týždeň si pripomíname Európsky týždeň boja proti drogám. Jeho zámerom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o legálnych a nelegálnych drogách.

             

            V našej škole sme protidrogovú prevenciu uskutočnili aktivitami v rámci triednických hodín, kde sme poukázali na nebezpečenstvo fajčenia, alkoholu a drog.

             

            13. novembra sme si rozhlasovou reláciou pripomenuli Medzinárodný deň bez fajčenia. Zamerali sme sa na nebezpečný fenomén, ktorý sa v súčasnosti šíri medzi deťmi a mládežou, a to žuvací tabak. Poukázali sme na riziká jeho užívania a zdravotné následky, ktoré zanecháva na zdraví mladého človeka.

             

            V tomto školskom roku sa nám podarilo nadviazať spoluprácu s Antidopingovou agentúrou z Bratislavy. 14. novembra 2023 k nám zavítala PharmDr. Kamila Chomaničová, PhD, ktorá besedovala so žiakmi V. a VI. A na tému doping, fair-play a zdravý životný štýl a pre starších žiakov zo VII. – IX. A si pripravila prednášku na tému výživové doplnky, nikotín, žuvací tabak, energetické nápoje a elektronické cigarety.

             

             Týmito aktivitami sme v rámci prevencie nadviazali na aktivity z októbrového Týždňa zdravia, kde medzi nás zavítali pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prievidzi, ktoré si pre našich žiakov pripravili nasledovné besedy a prednášky:

            1. stupeň: Ústna hygiena

            2. stupeň:

            V. A: Zdravá výživa, stravovanie, pohyb

            VI. a VII. A: Nelátkové závislosti

            VIII. A: Diabetes

            IX. A: Pohlavné choroby

             

            Drogy ohrozujú našu spoločnosť stále viac a viac. Veríme, že uvedenými aktivitami sme u našich žiakov podporili zdravý životný štýl a upevnili v nich povedomie, že drogy sú nebezpečné a ohrozujú ich telesné i duševné zdravie.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Skačany 539
      • 038/7488 181, 0911 330 789
      • Skačany 539 95853 Skačany Slovakia
      • IČO: 36125644
      • DIČ: 2021604959
      • 038/7488 101
      • 038/ 7488 367, 0910 871 873, zs.miklasova@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje