• Zážitkový workshop

          • Dňa 8. a 24. 11. 2023 k nám opäť zavítala spoločnosť Post Bellum, ktorá realizuje na slovenských školách unikátne celodenné vzdelávacie zážitkové workshopy z dejepisu založené na metóde dramatickej výchovy. Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka mali možnosť zahrať si postavy, ktoré vychádzajú zo skutočných príbehov z obdobia 2. svetovej vojny a holokaustu, z obdobia normalizácie a disentu. V postavách a simulovaných situáciách prežili na vlastnej koži momenty 20. storočia. Prostredníctvom hry mali naši žiaci možnosť získať informácie o kľúčových udalostiach 20. storočia, pochopiť prepojenie minulosti so súčasnosťou, uvedomiť si význam demokracie, rozvíjať svoje kritické myslenie a spoznávať zložité 20. storočie.

          • Poďakovanie

          • Milí rodičia,

            aj tento rok ste prejavili svoju solidárnosť a pomohli ste darčekmi, drobnosťami, ale aj celými naplnenými krabicami spríjemniť seniorom vianočné sviatky v rámci projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Do projektu sme sa zapojili po štvrtýkrát. Spoločne sme naplnili 26 krabíc. Tieto sme odovzdali kontaktnej osobe, pani Miklošovej, ktorá Vám posiela veľké "Ďakujem". Krabice budú odovzdané seniorom v zariadeniach sociálnych služieb v okrese Partizánske a Prievidza. K poďakovaniu sa pripájame aj my.

            Veríme, že aj budúci rok spolu opäť urobíme radosť starkým, ktorí ostanú na Vianoce sami a potešíme ich takýmto spôsobom. Ešte raz Vám úprimne ďakujem.                                                          Mgr. Kurilová

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • V dňoch 20.11. až 24.11.2023 absolvovali naši druháci a tretiaci základný plavecký výcvik v plavárni v Bánovciach nad Bebravou. 13 druhákov a 16 tretiakov nabralo odvahu a s veľkou chuťou sa pustili do tréningu. Trpezlivé a milé pani inštruktorky učili žiakov o dýchaní vo vode, splývaní a rôznych technikách plávania. Žiaci sa naučili plavecké štýly kraul a znak. Svoju nebojácnosť ukázali aj pri skákaní do hlbokej vody. Nechýbalo ani voľné plávanie, lovenie pukov a súťaže. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť žiakov z pohybu vo vode, čo bolo na ich tvárach vidieť.

            Záverečné vodné preteky odhalili najšikovnejších, ktorí si domov odniesli diplomy.

            Dievčatá 2.ročník:

            3.miesto: Ninka Kližanová

            2.miesto: Natália Košíková

            1.miesto: Eliška Mekýšová

            Chlapci 2.ročník:

            2.miesto: Eliaško Humaj

            1.miesto: Adamko Krajčo

             

            Dievčatá 3.ročník:

            3.miesto: Mirka Hudecová

            2.miesto: Lucka Krbúšiková

            1.miesto: Emka Zorvanová

            Chlapci 3.ročník:

            3.miesto: Mirko Škuta

            2.miesto: Filipko Humaj

            1.miesto: Adamko Morvay

            V škole ešte všetci absolventi dostali na pamiatku mokré vysvedčenie. Fotografie si  pozrite vo fotoalbume.

        • Týždeň boja proti drogám na 1. stupni
          • Týždeň boja proti drogám na 1. stupni

          • S prvákmi sa v rámci Týždňa boja proti drogám diskutovalo o tom, aké je dôležité chrániť si zdravie a starať sa o svoje vlastné telo.

            Taktiež sa poukázalo aké dôsledky môže spôsobiť užívanie nadmerného množstva alkoholu, najmä vo veľkom množstve a tiež negatívne dôsledky fajčenia, aj pasívneho.

            Ako pomôcku prváci využili knihu „Nenič svoje múdre telo“, kde sa zaoberali konkrétnejšie rizikami fajčenia a jeho dopadu na naše orgány a obzvlášť v období tehotenstva. Deti sa ochotne zapájali v téme do diskusie a podelili sa so svojimi príbehmi z rodinného prostredia.

            Druháci si doplnili informácie o nebezpečenstvách drog nielen pre samotného jedinca, ale i pre komunitu ľudí či rodinu. Prostredníctvom aktivít „Rozprávkou proti drogám“ a prezentácie si priblížili nebezpečenstvo, ktoré hrozí nielen deťom, ale aj ich rodičom, resp. komukoľvek. Kreslili rozprávkové postavičky, ktoré podľahli neduhom tejto doby.

            Na hodinách čítania a písania vypĺňali pracovné listy s úlohami a textami na spomínanú tému.

            Tretiaci sa začítali na hodinách čítania taktiež do knihy „Nenič svoje múdre telo“. Každý žiak si našiel to, čo ho najviac zaujalo a zisťoval čo najviac informácií. Potom sa našli takí, ktorých témy boli rovnaké a referovali o danej problematike  ostatným. Všetci sa ale zhodli, že za najväčší problém považujú fajčenie, ktoré im je dosť blízke, lebo aj rodinní príslušníci mu holdujú. Na hodine výtvarnej výchovy žiaci kreslili podľa náčrtov, ako vyzerajú pľúca, ruky a  ústa fajčiarov a čo robí cigaretový dym s ich telom. Na triednickej hodine k tomu dopísali krátke komentáre a vytvorili veľký spoločný plagát: Stop fajčeniu. Výstižná prezentácia o fajčení všetkých upútala a vyslovili túžbu, aby sa prestalo fajčiť aj u nich doma.

            Štvrtáci si na triednickú hodinu pripravili vlastné prezentácie. Dorotka Besedová si pripravila pár snímok o fajčení, Jurko Miške deti zaujal negatívnymi dôsledkami hrania počítačových hier, Hanka Fodorová sa zaoberala fajčením marihuany. Na výtvarnej výchove spoločne vyrobili plagát, ktorý vystihol takmer všetky závislosti – od jedla, pozerania TV až po užívanie tvrdých drog.

            Všetky triedy však zaujali jednotný prístup k drogám.... Drogám povedali NIE!

             

        • Pasovanie prvákov
          • Pasovanie prvákov

          • V pondelok  27.novembra nastal pre prváčikov našej školy veľký deň - pasovanie za žiakov školy. Ocitli sa medzi rozprávkovými bytosťami, ktoré ich sprevádzali rôznymi úlohami. Hneď v úvode ukázali, čo sa už naučili – zaspievali peknú pesničku v angličtine. Potom  sa rozdelili do dvojíc pomocou farebných uzáverov. Úlohou detí potom bolo prejsť jednotlivými stanovišťami, kde preukazovali svoje zručnosti a šikovnosť. Museli uhádnuť farby v angličtine, priradiť číslo k správnemu počtu, uhádnuť začiatočné písmeno či hádanku, porovnať bodky na kockách, trošku si zašportovať a mnoho iných zábavných úloh. Za každú splnenú úlohu dostali pečiatku. Keď prešli všetkými stanovišťami, nastal slávnostný akt pasovania. Najskôr spoločne zložili prvácky sľub. Pani riaditeľka ich potom veľkou ceruzkou pasovala za žiakov školy. Za odmenu dostali korunku na hlavu a pamätný list. To všetko sa udialo pred očami ich rodičov. Slávnosť ukončili prípitkom so šampanským. Poďakovanie za krásne prežité popoludnie patrí pánu učiteľovi Fašangovi a žiakom deviateho ročníka, ktorí túto milú slávnosť pripravili.

            Ďakujeme! Fotografie zo slávnosti si môžete pozrieť vo fotoalbume.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Skačany 539
      • 038/7488 181, 0911 330 789
      • Skačany 539 95853 Skačany Slovakia
      • IČO: 36125644
      • DIČ: 2021604959
      • 038/7488 101
      • 038/ 7488 367, 0910 871 873, zs.miklasova@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje