• UMENIE JE DAR
          • UMENIE JE DAR

          • Jedno štvrtkové popoludnie patrilo v rámci týždňa vzdelávania maľovaniu. Maľovania chtivé deti sa sústredili v priestrannej učebni a trieda sa rázom zmenila na ateliér. Spolu s pani učiteľkou  Ingrid Valachovou a pani Ivanou Drábikovou, arteterapeutkou absolventkou Milan artinstitute a absolventkou London art Collegesa žiaci 1. až 6. ročníka našej školy sa nachvíľu preniesli do sveta umenia.

            Žiaci maľovali svoje obrázky netradične na plátno využitím akrylových farieb a akrylových popisovačov. Bolo na nich vidieť nadšenie a zápal pre maľovanie. Na začiatku sme si povedali niečo o správnej kompozícii a individuálne podľa potrieb a schopností žiakov aj o farebných kombináciách (odtiene, miešanie farieb). Príbehom vo svojej fantázii zablúdili do krajiny, kde bolo všetko nádheré, plné farieb a čarovného ticha prírody.

            Sebareflexia dieťaťu umožnila sčasti spoznať vlastný potenciál v maľovaní a zvýšiť sebauvedomenie, sebapoznanie. Touto aktivitou sme podporili ďalší rast detskej osobnosti.

            Žiaci sa aktívne zapájali a veľmi dobre sa s nimi pracovalo. Bolo vidieť, že sú zvyknutí zapájať sa do procesu výučby a neboja sa klásť otázky či povedať svoje nápady. Z veľkej časti dokázali pracovať samostatne s odhodlaním a nadšením. Hoci mnohí z nich maľovali akrylom na plátno prvýkrát, nebáli sa a takmer všetci dokončili svoju maľbu.

            Strávili sme spolu s deťmi príjemné popoludnie v tvorivej a bezpečnej atmosfére. Veľmi nás tešila aktivita detí a ich zanietenie aj to, že sa mnohé pýtali, kedy bude ďalšia maliarska dielňa.

            Niektoré deti potrebovali viac podpory a motivácie, no väčšina z nich sa zhostila úlohy samostatne a s nadšením. Bolo vidieť, že aj deti, ktoré nie sú zvyknuté na kreatívne činnosti, v maľovaní nakoniec dokázali aplikovať aspoň jeden z odporúčaných prvkov (kreatívna kompozícia, kreatívne dotvorenie detailov, farebnosť z predstavivosti).

            Mnohým deťom sa podarili naozaj kreatívne práce. Všetky deti získali diplom o úspešnom absolvovaní kreatívneho výtvarného ateliéru s názvom UMENIE JE DAR a odborná učiteľská i laická porota zložená z detí vyhodnotili tie najlepšie práce.

            I. kategória 1. ročník

            1.miesto  Jasmínka Blaney

            2. miesto Simonka Utekalová

            3. miesto neudelené

            II. kategória  2.,3. a 4. ročník

            1. miesto Emka Zorvanová a Dorotka Besedová

            2. miesto Mirka Hudecováa  Eliška Mekýšová

            3. miesto Mirka Mihalková a Lucka Krbušíková

            III. kategória  5. A 6. ročník

            1. miesto Jojko Hozák

            2. miesto Viki Králová a Saška Jankeje

            3. miesto neudelené

            Fotografie si pozrite vo fotogalérii.

          • Medzinárodný deň ľudských práv - Učíme sa byť ľudskými

          • 10. decembra 1948 bola v Paríži Valným zhromaždením OSN prijatá Všeobecná deklarácia ľudských práv. Po ukončení druhej svetovej vojny sa členské štáty OSN totiž zaviazali, že sa budú usilovať o všeobecné uznávanie a zachovávanie základných ľudských práv a slobôd. 

            Z tohto dôvodu si každý rok v tento deň pripomíname, že ľudská dôstojnosť a  rovnosť práv pre všetkých bez rozdielu sú nevyhnutnými predpokladmi pre slobodu, mier i spravodlivosť vo svete.

            Napriek snahe mnohých je však bohužiaľ porušovanie základných práv v modernom svete 21. storočia stále aktuálne. Súčasná mládež vyrastá v podmienkach narastajúcej nenávisti, rasizmu a netolerancie. I na Slovensku sa neustále stretávame s popieraním práv detí i dospelých, a preto chceme žiakov našej školy vzdelávať a vychovávať v duchu rovnosti pre každého jedného z nich. Považujeme si  za povinnosť  poukazovať na dodržiavanie ľudských práv nielen v zmysle samotnej Deklarácie, deti musíme pobádať, aby sa z vlastnej vôle stali „obhajcami“ práv tých, ktorí to budú nielen v ich okolí potrebovať.

            8.12.2023 sme si túto problematiku priblížili prostredníctvom dvoch prednášok pre žiakov deviateho a ôsmeho ročníka. Veľmi ma teší, že naše pozvanie prijal p. Marek Schön, študent Masarykovej univerzity v Brne, ktorý sa okrem štúdia vášnivo venuje regionálnej histórii. Našich žiakov zaujal vtipne podanou prezentáciou približujúcou krátku históriu ľudských práv a najmä ich praktické uplatňovanie v dnešnom svete. Na konkrétnych príkladoch si spolu s deťmi prešli príklady dodržiavania a porušovania ľudských a detských práv. Nezabudli si vysvetliť, že okrem práv máme všetci i povinnosti, a že napríklad pripravovať sa do školy, či taká pomoc mame s upratovaním nie je zločinom proti ľudskosti. Dozvedeli sa čo robiť, ak budú obeťami, prípadne svedkami porušovania práv, na koho sa môžu pokojne obrátiť.

            Na záver čakala na žiakov súťaž o sladkú odmenu, Marek rovnako odmenil i tých najaktívnejších. 

            Ďakujem Marekovi za to, že si našiel popri svojich aktivitách čas prísť medzi nás a deťom za ich záujem kriticky myslieť, vedieť vyjadriť svoj názor na danú tému bez zraňovania iných a v neposlednom rade za chuť dozvedieť sa nové veci.

        • Týždeň vzdelávania na 1. stupni
          • Týždeň vzdelávania na 1. stupni

          • Prváci sa počas celého týždňa mohli zapájať do rôznych súťaží v predmetoch matematika, čítanie a písanie, prvouka. Na matematike súťažili deti o titul „Matematický kráľ/Matematická kráľovná“. Najlepšie sa darilo Mathiaskovi Šmýkalovi a Simonke Utekalovej. Následne si mohli vyskúšať zvieracie sudoku. Na čítaní a písaní sa žiaci zaoberali mimočítankovou literatúrou – časopisom Vrabček. Prvouka bola venovaná zmyslom, kde deti mali možnosť podrobnejšie spoznávať jednotlivé zmyslové orgány.

            Tretiaci sa radi učia a chceli si vyskúšať, aké to je, keď sa budú učiť navzájom. V rámci celého týždňa mali vyčlenenú každý deň jednu hodinu na rovesnícke učenie. Pripravili si doplňovačky zo slovenského jazyka - zamerané na vybrané slová, príklady na preberanú násobilku i opakovanie počítania s prechodom do 100. Odvážnejší si po dôkladnom zopakovaní vlastivedy a prírodovedy nachystali pre svojich spolužiakov otázky, ktoré im kládli pred tabuľou. Milovníci hádaniek vysúkali rukávy a pripravili tie naj. V triede vládla príjemná atmosféra a v očiach detí bolo vidieť radosť a spokojnosť. Možno o pár rokov to nebude len hra, ale i ich zamestnanie.

            Týždeň vzdelávania v 4. ročníku prebiehal ako každý rok. Súťažilo sa! Súťažilo sa v skupinách, vo dvojiciach i samostatne z predmetov vlastiveda a prírodoveda, žiaci si na slovenskom jazyku upevňovali vedomosti o vybraných slovách, z matematiky si zmerali sily v násobení a delení, v písomnom sčítaní a slovných úlohách. V čítaní sa úlohy zameriavali na čítanie s porozumením a frazeologizmy. Vo dvojiciach sa pokúšali vyriešiť aj sudoku. Počas celého týždňa získavali body, ktoré nakoniec rozhodli o troch najlepších štvrtákoch:

            1. miesto: Filipko Krbúšik

            2. miesto: Filipko Griač

            3. miesto: Šimonko Vrlík

            Gratulujeme!

          • Laki´s town

          • 30.11.2023 si žiaci našej školy užili anglicko-slovenskú rozprávkovú inscenáciu Laki´s town,  ktorú nám do Kultúrneho domu v Skačanoch prišli zahrať herci z Divadelného centra. Toto predstavenie bolo  koncipované ako divadelná učebná pomôcka v spolupráci s pedagógmi anglického jazyka s ohľadom na učebné osnovy. Dejové a obsahové informácie herci interpretovali v jednoduchej angličtine, zložitejšie anglické väzby podali dvojjazyčne a najnáročnejšie časti deja zostali v slovenskom jazyku. Hra bola určená nielen pre jazykovo zdatných žiakov, ale i začiatočníkov. Jej cieľom bolo ľahkou, atraktívnou a hravou formou rozvíjať jazykové schopnosti detí, obohatiť hodiny anglického jazyka a zároveň ponúknuť deťom jedinečný umelecký zážitok z divadelnej rozprávky v cudzom jazyku.

            Našim deťom sa predstavenie páčilo, ocenili najmä fakt, že niektorí z nich sa priamo stali účastníkmi deja a mohli si vyskúšať rolu hercov na vlastnej koži. Už teraz sa tešíme na ďalší divadelný zážitok budúci rok.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Skačany 539
      • 038/7488 181, 0911 330 789
      • Skačany 539 95853 Skačany Slovakia
      • IČO: 36125644
      • DIČ: 2021604959
      • 038/7488 101
      • 038/ 7488 367, 0910 871 873, zs.miklasova@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje